Släktforskning

 

Släktforskning är ett spännande område med både problem, lösningar och andra roliga saker. Här samlar vi vår kollektiva kunskap. Berättar om våra mödor och upptäckter. Delar med oss av roliga fynd och allt annat som har med släktforskning att göra och som inte går in i forumet.

Länkar till släktforskingsresurser

Länk Beskrivning
Familysearch

En av de bästa fria söksiterna på nätet. Det här är Mormonernas site, dvs det var de som gjorde den första avfotograferingen av svenska kyrkböcker. De arbetar aktivt med att digitalisera alla sina fotograferade böcker och det går att hitta mycket information i registret.

Tänk dock på att söka med många olika stavningar. Det är amerikaner som gör tolkningarna och dels är de gamla svartvita bilderna svårlästa, dels har de svårt att förstå hur svenska namn skrivs. För att hitta saker behövs ibland de mest otänkbara stavningar. Ibland finns det bilder från kyrkboken, men det finns alltid refferenser så det går att följa upp i kyrkböckerna.

Family Tree Search Engine
Rotemansarkivet

Stockholm stad håller på att digitalisera Rotemansarkivet. Det är långt ifrån klar, men det finns mycket data att hämta från åren 1878-1926.

Från statsarkivets hemsida:

Stockholm var under senare delen av 1800-talet en expanderande industristad med en kraftigt ökande befolkning. Det stora invånarantalet med omfattande flyttningar gjorde det svårt för församlingarna att upprätthålla folkbokföringen. Därför inrättades den 1 januari 1878 inrättades en ny kommunal organisation, Rotemansinstitutionen, som skulle hålla i folkbokföringen.

Då delades staden in i 16 distrikt – rotar. Rotemannen tjänstgjorde i roten och administrerade folkbokföringen. Alla boende i en fastighet registrerades i ett mantalshäfte med uppgifter om namn, yrke/titel, födelse, civilstånd och flyttningar till och från fastigheten. Alla som hörde till samma hushåll: familjemedlemmar, anställda och inneboende hölls samman i registreringen.

Rotemannen var också föredragande i fattigårdsnämnden och därför finns ofta noteringar om t. ex. fattigvårdsunderstöd i mantalsböckerna.

Rotemansinstitutionen upphörde år 1926. Då var staden indelad i 36 rotar.

Glädjekvinnor i Malmö
Vigselregister för Skåne
Ancestry

Är en släktforskningsplats på nätet, betaltjänst med medlemskap.

Ancestry har samlat många släktträd, men det finns mycket fel i Ancestrys träd. Så här gäller det verkligen att dubbelkolla källorna.

Arkiv Digital
Frigivna fångar från hela riket 1876-1910
Klockaremål från Lunds stift

Gratis att söka, men inte se alla bilder

Bouppteckningsregister över Skåne
Stockholms barnhemsarkiv
Boregerliga vigslar Sthlm 1881-1910
Boregerliga vigslar Sthlm 1881-1910
Centralfängelset Långholmen 1810–1843
Stockholms Hälsovårdsnämnd Dödsbevis 1878-1926
Sthlm Fastighetsregister 1675–1875
Sthlm Äldre kyrkoarkiv
Mantalsregister Sthlm
Passhandlingar från perioden 1695–1860
Stockholmspolisens signalementsfotografier 1869-1920
Soldatregistret
1940 census USA
USA census uppgifter

Avskrifter av vissa censusformulär från USA

Kyrkoböcker från Värmland
Riksarkivet Digitala forskarsalen (svar)

Det här var tidigare en betaltjänst, men nu är den gratis för inloggade användare.